Aankopen

Huizen. Het blijft voor veel mensen een favoriet onderwerp. Vooral in periodes waarin de rentes gunstig zijn en de markt in beweging. Gaan we ons eerste huisje kopen? Willen we eerst ons huidige huis verkopen en dan pas aankopen? Of blijft het vooral bij ‘erover’ praten…
tekoop_bl

Stappen
Als de keuze wordt gemaakt om te gaan kopen, dan begint voor de meeste mensen een leuke periode (stap 1). Het zoeken van een huis, online welteverstaan. Lekker vanaf de bank Funda doorzoeken opzoek naar die ideale woning, maar net zo vaak zal er worden gelachen om de inrichting van die andere mensen. Zo gaan wij het nooit doen, hoor ik vaak.

 

Deze periode is nog ontspannen maar wel erg belangrijk. Hier creëer je je wensenlijstje en krijg je een idee van wat je wel en juist niet wilt, maar ook, wat is er financieel mogelijk.

 

Vervolgens komt de periode dat je daadwerkelijk gaat kijken, bezichtigen (stap 2). Je weet immers wat je wilt en je hebt je wensenlijstje opgesteld. Maar doe je die bezichtigen zelf? Neem je al meteen een makelaar mee? Hoe pak je dit aan.

 

Vanaf stap 2 kom ik om de hoek kijken. Ik laat je tijdens stap 1 alles uitzoeken en bedenken en daarna begeleid ik je met de vervolg stappen. Want die zijn er. Het vinden van een huis is niet persé moeilijk. Het kopen van een huis is daarentegen een lastiger traject. Los van een reële vraagprijs en of dat huis binnen je budget valt, is het ook belangrijk hoe de bouwkundige staat van de woning is, en hoe zit het met de juridische zaken of simpelweg met de omgeving qua scholen, openbaar vervoer etc.

 

 

Begeleiding
Helaas blijkt het vaak genoeg dat niet al je wensen realiseerbaar zijn. Wat is er wel mogelijk binnen het gestelde budget en wat moet er helaas geschrapt worden. Ik zal je in deze periode wegwijs maken als het gaat om de juiste locatie en wat reële prijzen zijn in die buurten. Wat zijn de positieve kanten en wellicht mindere kanten van die buurten. Vervolgens begeleid ik je door het vervolgproces van koopaktes, bouwtechnische keuringen, taxaties en tot slot de notaris.

 

Hieronder vat ik stapsgewijs samen hoe het proces in elkaar steekt en wat er precies bij komt kijken.

Stap 1 – Wensen

Jij bedenkt jouw wensen en eisen voor jouw toekomstige woning en bekijkt je financiële mogelijkheden.

Stap 2 – Zoekprofiel

Ik maak een zoekprofiel voor je aan zodat je altijd zsm op de hoogte bent van de nieuwe woningen die voldoen aan jouw wensen. Ik kijk ondertussen met je mee zodat we geen enkele woning missen.

Stap 3 – Bezichtiging plannen

Zodra er woningen tussen zitten die jij wilt zien, regel ik een bezichtiging bij de verkopend makelaar.

Stap 4 – Bezichtigen

Samen lopen we door de woning en terwijl jij bekijkt en bedenkt of dit jouw nieuwe plekje wordt, kijk ik ondertussen naar de technische aspecten, bouwkundige staat, juridische zaken etc.

Stap 5 – Bod uitbrengen

Je wilt een bod doen. In samenspraak met jou, voer ik de onderhandelingen en probeer de nieuwe woning voor een zo reëel mogelijk bedrag voor je te kopen.

Stap 6 – Samenwerking

Vergeet niet. Jij bepaalt en ik begeleid. We werken samen.

Stap 7 – Bouwtechnische keuring

Via mijn netwerk kunnen we een bouwtechnisch keurder, taxateur of notaris regelen.

Stap 8 – Koopakte

Ik neem de koopakte door en bespreek die met jou voordat je hem tekent.

Stap 9 – Sleuteloverdracht

Ik begeleid je bij de inspectie van de woning en de sleuteloverdracht (het transport ) bij de notaris.

Stap 10 – Gefeliciteerd

Je hebt zojuist de sleutels van je nieuwe huis in ontvangst genomen!